Kalendarium

Kalendarium


Nästa event med Hambaazi är:Sång och Saga på persiska - Terminsavslutning

2 juni kl 13-14

Biblioteket i Farsta.  Klicka på bilderna nedan för förstoring!

Vad är Sång och Sagor på persiska?


Den första aktiviteten i Hambaazis namn var att träffas och sjunga sånger och ha högläsning tillsammans. Det är en enkel aktivitet som passar de flesta barn i förskoleåldern oavsett språknivå. Vi sjunger oftast samma sånger och byter ut dem successivt, så att lite är välbekant och lite är nytt. Sångerna är till stor del översättningar av svenska barnvisor, såsom Imse Vimse Spindel och Krokodilen i Bilen. Dessa finns i ett sånghäfte under material, och en del finns även på youtube och spotify. Varje träff inleds med "Esme To Chie" och avslutas med "Baazi Be Payan Resid". 


När vi har sjungit i ca en halvtimme läser vi en saga tillsammans. Vi brukar välja böcker som riktar sig till barn 3-6 år. Ibland använder vi böcker från Iran, ibland översättningar av annan litteratur och ibland gör vi egna översättningar. Vi använder projektor för att alla barn ska kunna se bilderna. 
Vad är Öppen Förskola på persiska? 


Efter att vi hade haft Sång och Saga i ca en termin kände vi ett behov av mer fri lek för våra barn - ett sammanhang där de kan vara mer delaktiga och busa med varandra. Den Öppna Förskolan blev till utifrån det behovet. Vi lånaer en förskolelokal en gång i månaden och träffas i 2 timmar med barn i olika åldrar. Två volontärer från Hambaazi förbereder ett pyssel (ibland uppdelat på två bord för olika åldrar). Vid tidigare träffar har vi julpysslat, skapat toarulle-gubbar, gjort Norouz-affischer och annat.


Träffarna inleds med en kortare sångsamling. Det finns kaffe/te till självkostnadspris. Det är ok att ha med sig eget mellanmål. Vi hjälps åt att prata persiska, men det är ok att ta till svenska och andra språk när det behövs. Vi ser gärna att man anmäler i förväg hur många barn som ska komma och deras ålder, så att volontärerna kan förbereda ett lämpligt pyssel. 

De yngsta barnen brukar leka på en matta på golvet.  Vill du vara med och läsa saga, pyssla eller på andra sätt organisera aktiviteter för barn genom Hambaazi? Kontakta oss på info@hambaazi.se